Meteen naar de inhoud

Geen verlanglijstje, wel een cadeautje; een foto expositie

foto expositie

December is de maand waarin de meeste cadeaus worden gegeven. Naast verjaardagen, worden er cadeautjes gekocht voor de jaarlijkse verlanglijstjes. Alle wensen worden erop gezet in de hoop dat ene speciale cadeau te krijgen. Ik heb geen verlanglijstje voor Sinterklaas of Kerstmis. En al helemaal dit jaar niet. Ik heb al een mooi cadeau in mijn schoot geworpen gekregen, waarvan ik me niet bewust was dat ik het wilde.

Hoe het begon

Wat ik zoveel mogelijk probeer te doen is “Ja!” zeggen tegen (onverwachte) dingen die op mijn pad komen en te genieten van het proces en de uitkomst. Een geweldige kans die dit jaar langskwam kwam in de vorm van Annemarie Vriends en haar 50 jaar Project. Een echt cadeau.

In 2018 kwam er via een bekende op LinkedIn een oproep voorbij. De vraag was wie er in 2019 50 werd en graag mee wilde werken aan het ’50 jaar Project’ van Annemarie. Zij werd zelf in juni dit jaar 50 – waar ze niet echt naar uitkeek – en wilde daarom graag 50 50-ers fotograferen als project. Ik had ook niets met 50, voelde me niet eens bíjna 50 en snapte niet waarom iedereen er zo’n ding van maakte. Dat doe ik nog steeds niet, want waarom is het nou specialer dan 41 of 54? Maar dat terzijde. Om mezelf toch maar te confronteren met het feit dat ik echt wel ouder word, besloot ik “Ja” te zeggen tegen dit project. Ook in het kader van ‘meegaan met wat er op je pad komt’. Ik sprak voor mijn foto af met Annemarie bij haar thuis. Het klikte meteen, we hebben gezellig zitten kletsen en elkaar een beetje leren kennen. Een tijdje later benaderde ze me en vroeg of ik zin had om het fotoboek dat ze van het project wilde maken, vorm wilde geven. Ik vond het zo leuk dat ze het vroeg dat ik weer meteen “Ja” zei. Iets met ‘dingen op mijn pad’ in mijn achterhoofd. Hoe verder we kwamen in het proces, hoe beter we het met elkaar konden vinden. Het is mooi om haar in dit proces te volgen en te worden meegenomen in haar groei en er zelf ook van te leren en groeien.

Voorstel

Ze begon te praten over de expositie die ze wilde houden waar ze de 50 vijftigers wilden laten zien. Hoe ze het voor zich zag, dat ze zoekende was naar een mooie locatie, hoe ze de foto’s wilde afdrukken en ophangen. Ze wilde samen met iemand anders exposeren en had contact met een mede-fotograaf. Hij reageerde heel traag en kon niet besluiten. De twijfel over wie dan, kwam naar boven en voordat ik in de gaten had, had ik gezegd dat ik wel mee wilde exposeren. Annemarie keek me aan en durfde niet te vragen of ik het echt meende. We moesten allebei lachen en kwamen tot het besef dat het juist zo moest zijn om samen hier naar toe te leven. Een uur later bedacht ik, zoals dat vaker bij mij gaat : Waar begin ik aan? Ga ik dit echt doen? Hoe heb ik dit kunnen bedenken en nog wel zelf kunnen voorstellen? Hoezo dan? Waarom? Een expositie met mijn foto’s?

Samen met fotograaf Izo van Thiel ‘behang’ ik de entree van de expositieruimte en Annemarie, met haar enorme ’50 jaar Project’, hangt in de mooie hoofdruimte. Het gaat er prachtig uitzien! Hoe dichter we bij de expositie datum komen, hoe gaver ik het vind; dat ik deze kans heb gekregen en dit samen met Annemarie en Izo mag doen. Hoe vaak krijg je die?!

De foto expositie

Ik ben geen held in buiten m’n comfortzone stappen. Hou niet van grote verrassingen, tenzij ik ze zelf bedenk. En dat gebeurt wanneer m’n mond weer eerder iets toezegt dan m’n hersens het kunnen bedenken. Op een of andere manier, ben ik dit in de loop van de jaren kwijtgeraakt, maar ik ben heel blij dat het in dit geval gewoon weer ging als vanouds. Met als resultaat dat  mijn naam naast de fotograaf in een fotoboek komt en dat er op 14 en 15 december in de Kruisruimte in Eindhoven een foto expositie is. We gaan onze foto’s ophangen en ze laten zien aan iedereen die wil. Jij bent ook van harte welkom!

Misschien heeft 50 worden toch iets magisch …

7 reacties op “Geen verlanglijstje, wel een cadeautje; een foto expositie”

  1. Wat leuk Marie-José!
    Goed dat je gewoon je hart volgt. Buiten de lijntjes gaat. Ook ik werd dit jaar 50. Tijd vliegt, dus pak alle kansen en ga elke uitdaging aan! Ik kom zeker een kijkje nemen!
    Lieve groet.
    Ilse

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *