Meteen naar de inhoud

Wonen in een voormalig postkantoor

    Fotografie Keuken industrieel chic voormalig postkantoor

    Je eigen stempel drukken

    Wow, wonen in een voormalig postkantoor! Maar hoe maak je een familiehuis van een grote lege ruimte zonder verdieping? Geen probleem voor Martijn en Nicole. Begin oktober 2020  was het zover, na een jaar vergunningen verkrijgen en een half jaar verbouwen konden ze met hun kinderen Liv (6) Sten (2) in hun droomhuis trekken. 

    Bijna 10 jaar eerder kwamen Martijn en Nicole uit Limburg naar Eindhoven en bleven hangen in deze fijn stad. Ze waren helemaal blij met het huis en de buurt waar ze woonden, maar de liefde voor het omtoveren van ‘ongewone’ projecten ­– ontstaan door Martijns werk in de vastgoedsector zorgde uiteindelijk voor dit droomproject. Van bouwput tot industrieel chic interieur.

    Hun tweede huis in Eindhoven stond in de Schrijversbuurt en was helemaal af, maar de verbouwkriebels lieten zich niet onderdrukken en ze gingen op zoek naar een nieuw project. Toen het postkantoor aan de Strijpsestraat moest sluiten, konden ze hun geluk niet op en sloegen hun slag. Ze werden de trotse eigenaars van een pand dat nog volledig bewoonbaar gemaakt moest worden. Het gebouw bestond alleen uit een begane grond en had, naast het postkantoor zelf, geen aparte ruimtes, behalve de keuken en een verborgen telefooncel. Alhoewel de timing niet echt goed te noemen was – beiden een drukke baan, een klein kind en Nicole hoogzwanger van de tweede – was dat geen reden om de uitdaging niet aan te gaan.

    Liefde op het eerste gezicht

    Ze werden verliefd op het pand en hoe! De prachtige, hoge ramen aan de voorzijde die zorgen voor een fantastische lichtinval. Het hoge plafond in het voorste deel van het pand (4,5 meter!) waarvan ze vermoedden dat dat schuil ging achter het systeemplafond. De megagrote open ruimte en wat ze daar allemaal mee zouden kunnen doen. In het pand zaten nog oude elementen van het oude postkantoor. Ze zagen al voor zich hoe deze elementen hun huis karakter en herinneringen zouden geven, zoals de kluis en de koepels boven de loketjes. De kinderen zouden hier heerlijk vrij kunnen spelen in de grote achtertuin, terwijl het huis in een levendige buurt ligt, dichtbij Strijp S en het centrum van Eindhoven. En de lijst gaat maar door… 

    Het zou een hele klus worden, vooral als je weet dat je allebei twee linkerhanden hebt. Maar dat had ze eerder ook niet tegengehouden. Waar ze wel goed in zijn? Bedenken en verder uitwerken van (verbouw)plannen, hier en daar natuurlijk met hulp van professionals – de daadwerkelijke realisatie laten ze graag aan vaklui over. Martijn is een kei in het visualiseren van hun ideeën en met hulp van dochter Liv, haar LEGO en de computer heeft hij de uiteindelijke tekening van het huis gemaakt en kon de grote verbouwing beginnen.

    brievenbus wonen in een voormalig postkantoor

    Hal

    De voordeur zat oorspronkelijk aan de rechterkant van het pand, maar is ooit ten tijde van het postkantoor naar de linkerkant verplaatst. Martijn en Nicole hebben ervoor gekozen de deur weer op zijn oude plek terug te plaatsen en een halletje te creëren voor de garderobekast en het toilet. Grappig om te bedenken dat op deze plek vroeger mensen in een telefooncel stonden te bellen. Dat hier een telefooncel heeft gezeten was een verrassing. Daar kwamen ze pas achter toen ze de tekeningen bekeken en zagen dat er achter de muur een kleine ruimte verscholen zat. Ze hebben een nieuwe ‘oude’ brievenbus gevonden en in de hal aan de muur gehangen, waardoor meteen de historie van het pand duidelijk is. 

    Vanuit de hal komend, kun je hem niet missen: de 3 meter hoge boom die hier de grote eye catcher is. Hij breekt niet alleen de ruimte, maar geeft ook sfeer en zorgt voor verse lucht in huis. Langs de boom loop je zo via 2 eikenhouten treden de kuil in, waar de riante keuken in is geplaatst.

    boom in huis met hoogte in voormalig postkantoor

    Keuken

    De ruimte was al 5 meter hoog voordat de kuil werd uitgegraven, maar de extra 35 centimeter maken het hoge plafond nog indrukwekkender! (Wat mij betreft een hele mooie moderne en speelse twist van wonen in de knusse jaren ’70 zitkuil.) Bijkomend voordeel is dat het minder gemakkelijk is om van buitenaf naar binnen te kijken en er is meer ruimte voor het tussenvloertje. Dit is via een prachtige stalen spiltrap bij de kleine werkruimte te bereiken. Ook heel handig om boven in de bijna 5,5 meter hoge kastenwand van mat grijs gespoten eikenhout te kunnen.

    Het mat witte kookeiland is 3.74m lang en geeft ze volop ruimte om te koken en ondertussen met  vrienden gezellig te kletsen. Martijn en Nicole wilden graag naturel eiken planken in de nis om het grote grijze vlak te doorbreken. De planken geven de nis meer diepte en verbinden de keuken met de andere houten delen in het huis. De nis loopt van de keuken door in de tussenruimte, die hierdoor een werkplekfunctie kon krijgen. En wat voor een, met zo’n uitzicht!

    De kuil is omgeven met eikenhouten trapjes en een zitgedeelte onder de ramen. Een heerlijke plek om met een kop koffie te zitten op de zachte warme kussens. Boven het kookeiland hangen drie grote lampenkappen van houten latjes. Dichte kappen zouden het zicht belemmeren, maar deze mooie open structuur geeft sfeer, licht en lucht aan de ruimte.

    Vide

    Vanuit de keuken zie je boven de hal en de garderobekast een vide waar Nicole werkt en die  gemakkelijk kan worden omgedoopt tot home cinema als de kinderen groter zijn. Bovenaan de eikenhouten trap is een frame geplaatst. Dit hadden ze niet gepland, maar het bouwbesluit vereiste deze veiligheid. Achteraf gezien zijn ze er blij mee voor de kinderen. ’s Avonds geeft het licht van de vide door de planken een mooi schaduwspel op de vloer. Het licht onder de boom geeft juist een onverwacht mooi kunstwerk op het plafond.

    Op verschillende plekken in huis kozen ze voor eikenhout. De warmte van het hout geeft een mooi contrast met en past uitstekend bij de industriële elementen van de woning, zoals de stalen deuren en de vloer van gevlinderd beton.

    trap met houten frame naar vide

    Duurzaam

    Martijn en Nicole wilden graag wonen in een duurzaam huis, wat je onder andere terugziet in het sedumdak op de tuinkamer. Het isoleert en zorgt ervoor dat de warmte in de zomer buiten en in de winter juist binnen blijft. Het was meteen duidelijk dat er een warmtepompsysteem zou komen. Dit systeem met 3 bronnen van 80 meter diep verwarmt het hele huis met vloerverwarming en houdt het in de zomer koel door vloerkoeling. De gashaard was een punt van twijfel, want past eigenlijk niet in een duurzaam huis. Na wikken en wegen was uiteindelijk  de sfeervolle uitstraling doorslaggevend en kwam hij er toch. Hij doet ook dienst als room divider en zorgt voor een betere akoestiek. Met een opening  aan 3 zijden hebben ze er zowel in de keuken als in de zithoek en aan de eettafel plezier van.

    Op de haard zit prachtig en stijlvol donkergrijs behang. De subtiele structuur verandert met de lichtinval. Het ene moment lijkt het metaal, het andere moment zou het zo maar weefsel kunnen zijn.

    gashaar dopen aan 3 zijden voor luxe wonen

    Stapje omhoog

    Vanuit de keuken loop je via de houten opstap langs de haard naar het eet- en zitgedeelte van het huis. Omhoog kijkend, zie je de originele betonnen bekisting en kijk je via loopglas zo naar de overloop. De originele bekisting kwam tevoorschijn toen het oude platte dak, dat niet stevig genoeg was om een bovenverdieping te dragen, vervangen moest worden. Grote ronde gaten in dit originele plafond verbinden de overloop met de begane grond. Deze gaten hadden vroeger ronde koepels die boven de loketten van het postkantoor zaten voor extra licht.  Martijn heeft Nicole kunnen overtuigen dat de historie van het pand die hier tevoorschijn kwam absoluut gezien mag worden en geen verflaag nodig heeft. Het beton heeft al genoeg karakter van zichzelf. 

    De stalen balken, die het plafond ondersteunen, waren oorspronkelijk oranje, maar zijn door Nicole zwart geverfd en geven die mooie industriële look aan de ruimte.

    Hoe creëer je met zoveel ramen de knusse uitstraling en meer privacy, maar houd je toch het zicht op de mooie grote ramen? Daarvoor kozen Nicole en Martijn brede mat zwarte houten jaloezieën met een koord in plaats van een breed lint. De ramen zijn te mooi om ze te verstoppen. Voor de tuindeuren hebben ze besloten om lichte gordijnen op te hangen voor extra sfeer en een betere akoestiek.

    Eethoek

    De favoriete plek van Nicole is de eettafel: “Je kunt er het hele huis overzien. Van de keuken tot de zithoek en de tuin, afhankelijk van welke stoel je kiest.”. Het huis heeft veel rechte lijnen. Om deze te doorbreken kozen ze voor een grote ronde eettafel, waar je gemakkelijk met 8 personen kunt tafelen en borrelen. De tafel geeft je een restaurantgevoel en de mogelijkheid om niet alleen met je buren, maar met al je tafelgenoten te praten. De zachte organische vorm van de eettafel, die in de jaren ’70 zo geliefd was, zie je terug op andere plekken in het interieur. Zoals in de zwarte rookglazen lampen erboven, in de ronde bijzettafeltjes in de zithoek en in de lampenkappen boven het kookeiland.
    ronde eettafel en trap en hanglampen van rookglas

    Tuinkamer / speelkamer

    Grenzend aan de eethoek ligt de tuinkamer/speelkamer. Vanaf dit plekje kun je de hele begane grond overzien, wat het Martijns favoriete doorkijkje maakt. Leuk detail: hier waren in de tijd van het postkantoor het toilet en een klein keukentje. Het eerste idee om deze ruimte in open verbinding te laten staan met de zithoek is na een aantal maanden in het huis wonen bijgesteld. Voor meer privacy is ook hier, net als tussen de hal en de keuken, een stalen taatsdeur geplaatst.

    De buitenmuur van de kamer heeft prachtige oude rode stenen. De gedachte aan het vele werk met een staalborstel om de muur weer toonbaar te maken, zorgde bij Nicole voor twijfel of ze de muur wel wilde. Maar ook hier wist Martijn haar over te halen om er toch voor te gaan. Het laat de geschiedenis van het huis zo mooi naar voren komen, dat het jammer zou zijn hem te stucen of een nieuwe ‘oude’ stenen voorzetmuur te plaatsen. Door de bank tegen de binnenmuur te plaatsen kunnen ze in de herfst en winter ’s morgens genieten van de zon en de tuin, wat het een fijne plek maakt om de dag te starten en langzaam wakker te worden.

    Zithoek

    Nicole en Martijn hebben de zithoek bewust licht gehouden door voor een lichte elementenbank te kiezen. Hoewel de ramen kamerhoog zijn, komt het licht hier maar van een kant en een donkere bank zou het minder sfeervol maken. Het voordeel van deze bank is de mogelijkheid om ermee te schuiven. Hierdoor konden ze de losse hocker bij de kluisdeur plaatsen. Dit maakt het een heerlijke plek om de tuin in te kijken en ook om de kluis meer bij de kamer te betrekken. De kluisdeur was oorspronkelijk rood, maar de koperen kleur geeft meer sfeer en warmte aan de hoek. Vooral met de groene wand ernaast komt de kleur mooi uit. De keuze voor een groene wand had meerdere redenen. Hij benadrukt niet alleen de hoogte van de ruimte, maar zuivert ook de lucht en zorgt voor een betere akoestiek.

    Aan de kamerzijde hebben ze bewust gekozen voor een eilandelement aan de bank. Dit legt een mooie verbinding met de haard en de eettafel. Een leuning zou de open ruimte juist afbakenen en verkleinen.

    Geen kamer zonder salontafeltjes waar je je drankje op kunt zetten. De ronde tafeltjes zijn goed doordacht allemaal na elkaar aangeschaft en vullen het interieur perfect aan; het terrarium trekt de groene muur de ruimte in en de industriële balken en deuren komen terug in de metalen tafeltjes.
    terrarium salontafel groene muur grijze elementen bank

    Eerste verdieping

    Via de eikenhouten trap met zwarte stalen leuning loop je naar de eerste verdieping. De muur naast de trap (in eerste instantie wit en wat kil) heeft behang met een subtiele print gekregen. Hierdoor krijgt hij een zachtere uitstraling en laat hij de trap nog mooier uitkomen.

    Zodra je boven bent, wordt je oog getrokken naar de lange glazen vloer. Het heeft Martijn samen met 5 andere sterke mannen ruim 3,5 uur gekost om de grote glazen platen te leggen. Maar het was absoluut de moeite waard. Met mooie verlichting net boven het loopglas valt de lengte van de overloop extra op. Misschien moet je even een ‘drempel’ over om er in het midden over te durven lopen, maar daarna geeft het een luxe gevoel. Ook hier komt de duurzaamheid om de hoek kijken. Het meeste glas komt van de ramen uit de achterzijde van de oude gevel.

    Eerst loop je langs de kinderslaapkamers, waar ieder kind graag zou willen slapen. Niet te druk en met kleur waar je vrolijk van wordt.

    Badkamer

    De matzwarte tegels tegen de lange muur zijn in visgraat gelegd voor een luxe uitstraling die door de zwarte regendouches nog eens extra wordt benadrukt. Nicole was in eerste instantie bang dat het te veel zou zijn, maar is nu blij met de extra twist die goed bij het hele pand past. Om alle aandacht naar het vrijstaande bad te trekken, is de badkamer verder rustig gehouden met een mat witte tegel en wit stucwerk. De betonlooktegel op de vloer, laat de industriële touch van de benedenverdieping terugkomen. En ook hier zie je het lichte eikenhout weer terugkomen in het op maat gemaakte wastafelmeubel.

    Het bad staat voor het kamerhoge raam, waardoor het een echte blikvanger is. Leuk weetje is dat achter het bad een vide is gemaakt, doordat dit deel van de muur iets uitsteekt ten opzichte van de rest. Het originele plan was om dit stukje vloer open te laten, als verbinding met de woonkamer. Na meer brainstormen leek water dat over de badrand de woonkamer in gutst toch niet zo’n goed idee en kwam de dikke glasplaat in het vizier. Ook privacy en veiligheid beslisten voor de glasplaat, zonder het gevoel van verbinding en luxe te verliezen. De brede zwarte jaloezieën achter het bad laten je ongestoord baden en douchen en zorgen voor eenheid tussen de begane grond en de eerste verdieping.

    luxe badkamer met vrijstaand bad voor raam

    Ouderslaapkamer

    Aan het eind van de overloop ligt de slaapkamer van Nicole en Martijn, voorzien van een ruime inloopkast en klein balkon met stalen balustrade. Achter het bed hebben ze een verlaagde muur geplaatst die dienst doet als kamerbreed (extra) hoofdeinde. Mooi is dat het plafond iets schuin omhoog loopt naar het raam en zo de kamer een extra dimensie geeft.

    Groeien

    Na ruim een jaar is het huis nog steeds niet 100% af, maar dat vindt Nicole juist een van de mooie dingen. “We groeien nu letterlijk in het huis en het huis groeit met ons mee.” Wil je zien hoe het is om te wonen in  een voormalig postkantoor en hun meekijken naar nieuwe projecten, volg Nicole dan op Instagram via @loft.livin. Meer interieur kun je bekijken in mijn andere blogs, zoals Beachhouse met warm interieur en Binnenkijken in een wit huis.

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *