Meteen naar de inhoud

Wat carnaval en fotografie met elkaar gemeen hebben.

  Carnaval is achter de rug en daarmee, voor een groot deel van Brabant en Limburg, 4 dagen onbezorgd feesten. Zo op het eerste gezicht zou je het niet zeggen, maar carnaval en fotografie hebben overeenkomsten. Vooral als je niet met carnaval bent opgegroeid of er gewoon niets mee hebt, lijkt het niet voor de hand liggend, maar als je het vanuit een andere hoek bekijkt, zie je het.

  Carnaval

  Carnaval is ooit begonnen als voorloper van het vasten. Voor 40 dagen afzien nog even flink uit je bol gaan en je uitleven. Een manier om het regime te kunnen volhouden. Daar hoorde je verkleden bij zodat je niet herkenbaar was; iedereen is gelijk of voor het geval je erg rare dingen deed, ligt eraan vanuit welke hoek je het bekijkt. Het vasten is bij de meerderheid verdwenen, maar het ‘carnavallen’ en verkleden zijn gebleven. Even de dagelijkse sleur achter je laten en ontspannen met vrienden. Even je dagelijkse leven – waarin de dagen soms verdacht veel op elkaar lijken – los mogen laten en geen druk of moeten voelen. Je kunt met een meer ontspannen oog kijken naar het feest en de mensen om je heen en genieten van wat je ziet.

  Fotografie

  In de fotografie zoeken we dit ook op. Foto’s maken kan met een doel zijn, maar het kan ook anders. Ontspannen, alles op je af laten komen en genieten van al het moois om je heen. Dit dan vanuit een onverwachte hoek bekijken en delen met anderen. Er is zo ontzettend veel te zien, als je goed kijkt. Op het eerste gezicht lijkt je omgeving steeds weer hetzelfde, vooral de dingen die je elke dag opnieuw ziet. Dezelfde route van en naar je werk, je zelfde interieur, dezelfde collega’s en mensen om je heen. Je gezin, je familie. Als je je daar bewust van wordt, kun je al beginnen om er anders naar te kijken, als door een camera met het doel een foto te maken. Je kunt een andere route nemen naar je kantoor of vrienden. (Ook als je je kantoor aan huis hebt kan dat. Loop dan eens via de voordeur naar buiten, maak een rondje buiten en ga via de achterdeur naar binnen.) Maar je kunt ook je standaard route anders gaan beleven.

  Vanuit een andere hoek

  Kijk dan onderweg met ‘nieuwe’ ogen waar je loopt of fietst. Zet de automatische piloot en je gedachten even op pauze. Kijk vooral ook wat vaker omhoog, meer naar links en naar rechts. Niet alleen naar de grond en vooruit. En glimlach ondertussen tegen de mensen die je tegenkomt. Zij worden er blij van, jij wordt er blij van en je kijkt weer met een andere blik of ‘vanuit een andere hoek’ om je heen.

  Mentale of digitale foto

  Neem je camera of telefoon mee en kijk daar eens doorheen. Ik stop altijd op de raarste momenten om een foto te maken van wat ik zie. Ik gooi nog net niet m’n stuur om, maar draai wel geregeld m’n fiets om en maak een foto van wat mijn aandacht trok. Of niet als blijkt dat het toch niet is wat ik dacht, dan maak ik een mentale foto. Het zijn niet altijd de meest perfecte foto’s; ik neem er niet altijd genoeg tijd voor, maar het gaat dan om de indruk en het gevoel dat ik erbij krijg. Soms inspireert het me voor teksten, ontwerpen of andere foto’s. Soms stap ik gewoon af om te genieten van wat ik zie zonder een foto te maken, maar het gewoon in me op te nemen. Probeer het eens, ik hoor graag hoe het je bevalt.

  Kijk eens vanuit een andere hoek naar de wereld om je heen en laat je verrassen.

  Liefs, Marie-José

  P.S. Wil jij je bedrijf, je huis of jezelf eens vanuit een andere hoek laten zien? Neem dan contact met me op, dan kijken we samen naar de manier die het beste bij jou past.

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *